GORDON RUSSEL


g1

MEDIJSKI RAT-KORIŠĆENJE I ZLOUPOTREBA FOTOGRAFIJE U IZVEŠTAVANJU I PROPAGANDI

Prezentujući najkompletniju kompilaciju slika kojima se manipulisalo za potrebe svetske štampe za vreme konflikta devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, američki fotoreporter Rasel Gordon (Russell Gordon) održao je otvoreno predavanje u Školi veb-novinarstva UNS-a. Tema multimedijalne prezentacije bila je  “Medijski rat” sa više od 100 slajdova .Vizuelni dokazi, citati, reference i komentari jasno su ukazivali na koji način su mediji zloupotrebljeni u skorašnjim ratovima na Balkanu.

Da bi sastavio ovu neverovatnu hronologiju, prezentaciju “Medijski rat”, Rasel Gordon je istraživao više od 12 godina .Ona je 2005. godine predstavljena na konferenciji o Strateškim pitanjima u Vašingtonu pripadnicima  službama bezbednosti iz 24 zemlje.

Bio je i analitičar Međunarodne asocijacije za strateške studije (The International Strategic Studies Association) koja ima sedište u gradu Aleksandriji, američka država Virdžinija.

Na žalost želji Rasela Gordona da iznese istinu o Srbima, većoj i od želja samih Srba, niko nije izlazio u susret pa čak ni srpska vlada. Rasel kaže da je shvatio da kad kreneš protiv nekoga uvek si sam .“Odabrao sam ovaj posao jer sam  u mladosti mislio da mogu nešto da promenim ali nije tako. Više  ne verujem medijima“….

Neosporan je uticaj Gordonovih fotografija objavljenih u zapadnim medijima na kreiranje javnog mnjenja. Radio je u preko trideset zemalja i pokrivao širok dijapazon tema od kulturnih pa do onih političkih. Njegove fotografije objavljene su u brojnim listovima medju kojima izdvajamo ˝La Nacion˝, ˝Velt˝, ˝Vašington post˝, ˝Nuvel observater˝…..

Milica Stojković

Tekst I fotografije.

SVEDOK VREMENA RUSSELL GORDON

1 thoughts on “GORDON RUSSEL

Постави коментар